Sanitary quality of bottled water distributed in three municipalities in the north of Santander, Colombia

Authors

  • Karen Martínez Universidad de Santander, Facultad de Ciencias Médicas y de la Salud, Programa Bacteriología y Laboratorio Clínico, Cúcuta, norte de Santander, Colombia https://orcid.org/0000-0001-9528-4066
  • Elaysa Salas Universidad de los Andes, Facultad de Odontología, Departamento de Biopatología, Cátedra Microbiología, Mérida, Venezuela https://orcid.org/0000-0002-9315-7351

DOI:

https://doi.org/10.24850/j-tyca-2024-03-01

Keywords:

Coliforms, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella spp., bottled water, Colombia

Abstract

Bottled water is a vital source of hydration for health. Bottled water companies manage resources responsibly and have as a great challenge to invest in science, technology, innovation, research and practices that improve the quality and conservation of water. In Colombia, the bottled water market is disputed by about 800 companies, which start with drinking water and add microfiltration, nanofiltration, ozonation, reverse osmosis, ultraviolet light, pasteurization, among others.

The objective of this study was to evaluate the presence of mesophilic aerobes, coliforms, Pseudomonas aeruginosa and Salmonella spp. in treated bottled drinking water produced by companies in San José de Cúcuta and marketed in the municipalities of Los Patios, Villa del Rosario and Cúcuta, Colombia. A total of 50 samples from ten companies were collected and analyzed following methodologies established in Colombian technical standards. The presence of mesophilic aerobes was determined in 76% of the total number of samples, total coliforms in 36%, fecal coliforms in 28%, Pseudomonas aeruginosa in 12% and Salmonella spp. in 0%. These results exceed the permitted values, according to Resolution 12186 of 1991 from the Ministry of Health (Ministerio de Salud, 1991). For this reason, it is necessary to carry out an exhaustive follow-up and control of the processing and distribution stages of bottled treated drinking water in order to establish the necessary corrective measures to ensure quality and reduce the potential risk to the health of consumers.

References

Asociación Internacional de Agua Embotellada. (17 de mayo, 2022). Comunicado de prensa. Recuperado de https://bottledwater.org/nr/increased-consumer-demand-for-bottled-water-as-a-healthy-alternative-to-other-packaged-drinks/

Arango, J., & Yangali, E. (2018). Calidad del agua embotellada en diferentes marcas en la localidad de Huancavelica (tesis de pregrado). Facultad de Enfermería, Escuela Profesional de Enfermería, Huancavelica, Perú.

Azcona, A., & Fernández, M. (2012). Propiedades y funciones biológicas del agua. Recuperado de https://www.ucm.es/data/cont/docs/458-2013-07-24-Carbajal-Gonzalez-2012-ISBN-978-84-00-09572-7

Covenin, Comisión Venezolana de Normas Industriales. (1982). Agua Potable Envasada. COVENIN Nº 1431-82. Venezuela: Comisión Venezolana de Normas Industriales.

Díaz, J., Caraballo, H., Villareal, M., Lobo, H., Rosario, J., Briceño, J., Gutiérrez, G., & Díaz, S. (enero-junio, 2007). ¿El agua embotellada es adecuada para nuestro consumo? Academia, 6(11), 2-12.

Ecocircular (septiembre 2018). El gran problema del agua embotellada. Recuperado de https://eco-circular.com/2018/09/14/el-gran-problema-del-agua-embotellada/

Franco-Anaya, P., López-Gutiérrez, L., & Orozco-Ugarriza, M. E. (2016). Calidad microbiológica del agua envasada comercializada en el área turística de Cartagena, Colombia. Agronomía Colombiana, 34(1), 1319-1321.

Guillén, B., (2020). Evaluación de componentes químicos y microbiológicos en agua embotellada para el consumo humano, comercializada en tres cantones de la provincia del Guayas (tesis de pregrado). Facultad de Ciencias Naturales, Carrera de Ingeniería Ambiental, Universidad de Guayaquil, Ecuador. Recuperado de http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/49925/1/CORREGIDO-GUILL%c3%89N%20CHUNCHO%20BRITHANNY%20MILENA-%20TESIS%20FINAL.pdf

ICONTEC, Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. (2008). Calidad del agua. Detección y recuento de Escherichia coli y de bacterias coliformes. Parte 1. Método de filtración por membrana. NTC 4772:2008. Recuperado de https://tienda.icontec.org/gp-calidad-del-agua-deteccion-y-recuento-de-escherichia-coli-y-de-bacterias-coliformes-parte-1-metodo-de-filtracion-por-membrana-ntc4772-2008.html

ICONTEC, Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. (2007). Microbiología de alimentos y alimentos para animales. Método horizontal para la detección de Salmonella. NTC 4574:2007. Recuperado de https://tienda.icontec.org/gp-microbiologia-de-alimentos-y-de-alimentos-para-animales-metodo-horizontal-para-la-deteccion-de-salmonella-spp-ntc4574-2007.html

ICONTEC, Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. (2010). Calidad del agua. Muestreo. Parte 1. Directrices para el diseño de programas y técnicas de muestreo. NTC-ISO 5667-1:2010. Recuperado de https://tienda.icontec.org/gp-calidad-del-agua-muestreo-parte-1-directrices-para-el-diseno-de-programas-y-tecnicas-de-muestreo-ntc-iso5667-1-2010.html

FDA, Food and Drug Administration. (Octubre, 2017). La FDA regula la seguridad del agua envasada - Incluidas el agua saborizada y el agua con nutrientes agregados. Recuperado de https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/la-fda-regula-la-seguridad-del-agua-envasada-incluidas-el-agua-saborizada-y-el-agua-con-nutrientes

Liu, H., Whitehouse, A., & Li, B. (2018). Presence and persistence of Salmonella in water: The impact on microbial quality of water and food safety. Frontiers in Public Health, 6, 159. DOI: https://doi.org/10.3389/fpubh.2018.00159

Luján, D., Ibarra, J., & Mamani, E. (2008). Resistencia a los antibióticos en aislados clínicos de Pseudomonas aeruginosa en un hospital universitario en Lima, Perú. Revista Biomédica, 19, 156-160.

Marín, J., Behling, E., Carrasquero, S., Colina, G., Díaz, A., & Rincón, N. (2017). Calidad sanitaria de agua envasada expendida en la ciudad de Maracaibo (Venezuela). Boletín de Malariología y Salud Ambiental, 57(1), 26-35.

Martínez, K., Caballero, R., Díaz, E., Pérez, K., & Suarez, S. (2015). Evaluación de la calidad del agua en restaurantes de la ciudad de San José de Cúcuta, de diferentes estratos, para contribuir con la seguridad alimentaria. @limentech Ciencia y Tecnología Alimentaria, 13(1), 66-71. Recuperado de https://ojs.unipamplona.edu.co/index.php/alimen/article/view/1602/1701

Mordor Intelligence. (s.f.). Mercado de agua embotellada: crecimiento, tendencias, impacto de Covid-19 y pronósticos (2022-2027). Recuperado de mordorintelligence.com

Ministerio de la Protección Social. (2007). Decreto número 1575 DE 2007. Recuperado de https://www.minambiente.gov.co/images/GestionIntegraldelRecursoHidrico/pdf/Disponibilidad-del-recurso-hidrico/Decreto-1575-de-2007

Ministerio de Salud. (1991). Resolución número 12186. Recuperado de http://normograma.invima.gov.co/docs/resolucion_minsalud_12186_1991.htm

OMS, Organización Mundial de la Salud. (24 de abril, 2017). Guidelines for drinking-water quality (4th ed). Ginebra, Suiza: Organización Mundial de la Salud. Recuperado de https://www.who.int/es/publications/i/item/9789241549950

Pllana, M., & Qosa, A. (2019). The bottled water market and consumer behavior. In: Brand culture and identity: Concepts, methodologies, tools, and applications (pp. 794-805). Pennsylvania, USA: IGI Global.

Quijada, R. (2015). Caracterización bacteriológica del agua embotellada comercializada en la zona centro-oriental de Honduras (tesis de pregrado). Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano, Carrera de Ingeniería en Ambiente y Desarrollo, Honduras. Recuperado de https://bdigital.zamorano.edu/bitstream/11036/4520/1/IAD-2015-028.pdf

Ríos-Tobón, S., Agudelo-Cadavid, R., & Gutiérrez-Builes, L. (mayo-agosto, 2017). Patógenos e indicadores microbiológicos de calidad del agua para consumo humano. Revista Facultad Nacional de Salud Pública, 35(2), 236-247.

Simanca, M., Álvarez, B., & Paternina, R. (2016). Calidad física, química y bacteriológica del agua envasada en el municipio de Montería. Temas Agrarios, 15(1), 71-83. DOI: https://doi.org/10.21897/rta.v15i1.813

Vaconcelos, U., Gomes, M., & Torres, G. (2010). Pseudomonas aeruginosa associated with negative interactions on coliform bacteria growth. Canadian Journal of Pure & Applied Sciences, 4, 1133-1139.

Vargas, L. (2004). Tratamiento de agua para consumo humano. Centro Panamericano de Ingeniería Sanitaria y Ciencias del Ambiente (CEPIS) Plantas de filtración rápida. Manual I. Teoría. Tomo I. Recuperado de: https://www.virtualpro.co/biblioteca/tratamiento-de-aguas-para-consumo-humano-plantas-de-filtracion-rapida-manual-i-teoria

Vidal, D., Consuegra, S., Caseres, P., & Marrugo, N. (2009). Evaluación de la calidad microbiológica del agua envasada en bolsas producida en Sincelejo-Colombia. Revista MVZ Córdoba, 14(2), 1736-1744. Recuperado de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-02682009000200010&lng=en&tlng=es

Vilar-Rodríguez, M., & Lindoso-Tato, E. (2014). The bottled water industry in Europe, XIX-XXth centuries). Agua y Territorio/Water and Landscape, (4), 108-124. DOI: https://doi.org/10.17561/at.v1i4.2168

Published

2024-05-01

How to Cite

Martínez, K., & Salas, E. (2024). Sanitary quality of bottled water distributed in three municipalities in the north of Santander, Colombia. Tecnología Y Ciencias Del Agua, 15(3), 01–27. https://doi.org/10.24850/j-tyca-2024-03-01

Issue

Section

Articles